Viewing entries in
Musik

Se billeder fra 1000+ koncerter

1 Comment

Se billeder fra 1000+ koncerter

Venstrehaandsarbejde har siden starten i 2007 fotograferet over 150 koncerter om året, og er dermed en af landets absolut mest aktive koncertfotografer. Nu kan du gå på jagt i arkivet.

I 2007 startede jeg Venstrehaandsarbejde op, med at fotografere alle de koncerter jeg kunne komme til. Gudskelov fik jeg frie hænder til at fotografere af det fantastiske spillested Café von Hatten i Randers, og begyndte at lære alt jeg kunne om, hvordan man tager billeder i de meget svære forhold der ofte er til koncerter - ikke mindst på små spillesteder!

Efter at have vundet en Gaffa Photo Award for 'Årets Bedste Live Billede' i 2009, blev ambitionsniveauet skruet op, og det betød bl.a. at så mange af sommerens festivaler som muligt. Det er alt i alt blevet til over 1000 koncerter med nationale og internationale kunstnere, og også enkelte koncerter udenfor landets grænser.

I gallerierne vil man fx kunne finde alle billederne taget på bl.a Roskilde Festival, Spot Festival, Danmarks Grimmeste Festival, Grøn Koncert - og mange flere, og der er alle genrer fra kor-koncerter og singer/songwritere, til metal og hiphop. Igennem årene er der næsten ikke nogen danske kunstnere der ikke har stået foran mit kamera, så der er virkelig meget at tage af - og endnu mere at finde.

"Mit mål er altid, at tage ét billede, som opsummerer stemningen til en koncert. Det skal være sådan, at dem som var tilstede vil kunne se det og huske hvor god en oplevelse det var - og få dem dem der ikke var der til at ønske at de havde været der!"
- Peter L. Nielsen, Venstrehaandsarbejde.com

Jeg er i gang med at uploade alle de gamle gallerier, og gøre det nemt at finde gamle billeder. Derfor kan man i bunden af alle sider finde links til enten arkivet for musikbilleder eller til blogposts:

Der er pt lagt billeder ud der går tilbage til marts 2011, men der vil komme mange flere af de gamle billeder til løbende, så hold endelig øje med dem.

I musikarkivet vil du kunne vælge ud fra fx bandnavne, spillesteder/festivaler, måned og meget mere, så det skulle gerne være nemt at finde det du leder efter. Begge arkiver har desuden en søgefunktion, som gør det endnu nemmere.

1 Comment




Divided By Numbers udgiver debut

Comment

Divided By Numbers udgiver debut

Sidste år tog jeg billeder af det randrusianske rock band Divided By Numbers. Nu er bandets nye sange udkommet, med ét af billederne af bandet, og kan fås på vinyl, streaming og så meget mere!

Bandet hed i mange år Fairlane, og er et af de bands Venstrehaandsarbejde har fotograferet flest gange - men ændrede navn, til Divided By Numbers. Under det nye navn, er der blevet skrevet nye sange, og disse bliver nu udgivet på det nyopstartede pladeselskab PopShit Records.

I 2014 afholdte vi et fotoshoot (læs om shootet og se billederne hér), og tog nogle billeder, som skulle illustrere bandets nye lyd og udtryk, og nu er albummet klar, med 4 numre - og med billedet til højre brugt som bærende bandbillede. Jeg var heldig at få fingrene i en af vinylerne, og det er - som altid en fantastisk fornemmelse at se billederne trykt i stort format.

Vinylen vil kunne købes i Stereo Studio landet over, og nedenfor kan du lytte til numrene.

Se billederne fra bandets releaseparty på Café von Hatten i sidste uge hér

Comment




Billeder i Pede B's nye album "Byggesten"

Comment

Billeder i Pede B's nye album "Byggesten"

Snart (2. marts) rammer en af Danmarks bedste rappere, Pede B (3x MC Fight Night vinder) nyeste album "Byggesten" gaden. Det sker med billeder i coveret taget af Venstrehaandsarbejde!

Der er tale om billeder taget ved nogle af de mange gange Pede B enten har haft egne koncerter, eller som special guest til andre arrangementer, og de er taget på henholdsvis Danmarks Grimmeste Festival i Aarhus og i Musikkens Hus i Aalborg.

Pede B tager på en længere Danmarks-tour, hvor du også kan få fingrene i albummet. Den starter med en releasefest i Vega i København d. 7. marts, og inkluderer 23 koncerter landet over. Tjek ham ud - Det kan virkelig anbefales!

Comment




Juletravlhed

Comment

Juletravlhed

Endnu en gang blev det jul - og endnu en gang stod julen i musikkens tegn.

For 10. år i streg gik bandet 80s Inc på scenen på Café von Hatten i Randers, og leverede et brag af en koncert, som Venstrehaandsarbejde dækkede. 

Billederne fra koncerten kan ses her, og der blev også skudt video, som kan ses her ovenfor.

Niels Klapper Fisken, 2008

Den 25. december blev det til en anden tradition, som går meget længere tilbage, nemlig den årlige koncert med kultbandet Niels Klapper Fisken, samme sted. Det var til en koncert med bandet i 2008, at jeg tog billedet der gik hen og vandt en Gaffa Photo Award for 'Årets Live Billede'.

Se billederne fra Niels Klapper Fisken koncerten hér.

Udvalgte billeder fra koncerterne

Comment




Gaffa Photo Award

Comment

Gaffa Photo Award

I 2009 vandt jeg den allerførste udgave af Gaffa Photo Award, med et billede taget i mine første måneder som musikfotograf. Siden er der sket meget, både personligt og teknisk, og derfor er jeg endnu mere stolt af at kunne offentliggøre, at jeg er blevet nomineret til hele to Gaffa Photo Awards i år!

At vinde prisen for 'Bedste Live Foto' var en kæmpe oplevelse, og en begivenhed som gjorde, at jeg begyndte at tro mere på egne evner som fotograf, og dedikere mig yderligere til at fotografere musik. Siden den dag er der sket meget med min fotografering. Jeg har lært meget om de tekniske aspekter, jeg har investeret i udstyr specielt til denne type af billeder - og ikke mindst var responsen så overvældende, at jeg gradvist har fået muligheden for at fotografere større og større navne.

Det var faktisk ikke min plan at tilmelde mig Gaffa Photo Awards 2014. Med en deadline der faldt sammen med bl.a. Aarhus Festuge, og nogle store koncerter, var det faktisk en notifikation på min telefon søndag aften kl 23:30 - 30min før deadline - som mindede mig om at det stadig var muligt at deltage. Da tiden ikke var til at se et helt års musikfotos (langt over 50.000 billeder) igennem, tog jeg nogle af mine seneste billeder, og sendte afsted - med tanken i baghovedet, at jeg sikkert havde glemt mine allerbedste billeder, og måske ødelagt mine muligheder for at klare mig godt ved konkurrencen.

Derfor var overraskelsen meget stor, da jeg fandt ud af, at jeg ikke alene var nomineret i én, men hele to kategorier - endda i kategorier jeg slet ikke havde forventet:

  • Årets portræt foto
    (for billede af Per Vers)
  • Årets feature
    (photostory på 10 billeder - fra "Rødder" gallakoncert i Aalborg)

At det netop skulle være to nomineringer der begge involverer den danske rapper Per Vers (som netop selv har vundet Modersmålsprisen 2014), er et rent tilfælde, men et glædeligt et, da jeg i det sidste års tid har haft fornøjelsen af at arbejde sammen med Per flere gange - senest to gange lige op til deadline på Gaffa Photo Award, som bl.a. resulterede i billederne fra gallakoncerten for den nye udgivelse Rødder.

Det er - mildest talt - overvældende at blive nomineret i hele to kategorier, og jeg glæder mig til at høre resultatet. Vinderne offentliggøres i oktober-nummeret af Gaffa (gratis i hele landet), samt på Gaffa.dk.

Comment




Livet som koncertfotograf

Comment

Livet som koncertfotograf

Clements kravler ud til publikum under Grøn Koncert koncert 2013. Foto: Venstrehaandsarbejde.com

Clements kravler ud til publikum under Grøn Koncert koncert 2013. Foto: Venstrehaandsarbejde.com

I en tid hvor alle har kameraer på sig, og det er mere normalt at se mobiltelefoner i luften til koncerter end hænder - hvilken plads har koncertfotografer så i dag? Og hvad laver en koncertfotograf egentlig?

Venstrehaandsarbejde på arbejde. Foto: Julie Bülow

Du ser billederne på diverse hjemmesider, og måske i avisen - Billeder fra koncerter - ofte bare et enkelt billede af forsangeren, som illustrerer en artikel eller anmeldelse. For mange er disse billeder netop "bare" en illustration af koncerten, men for lige så mange er koncertbilleder en måde at blive mindet om oplevelsen - eller se lidt til en koncert man ikke selv kom til.

Men de færreste kender til hvordan koncertfotografer arbejder, og der er mange misforståelser, så her er nogle af de oftest stillede spørgsmål, som jeg bliver stillet af folk.
 

  • Q: Er det ikke udstyret der betyder alt?
    A: Det kan ikke benægtes, at udstyr spiller en stor rolle, og at langt de fleste fotografer elsker kameraer og kameraudstyr i samme grad som fx en musiker elsker sine instrumenter. Til koncertfotografering vil man ofte drage stor nytte af at kunne bruge høj lysfølsomhed (ISO) og objektiver der lukker meget lys ind - disse ting er dog langt fra dyre i dag, og de er tilgængelige for alle.
    Endnu vigtigere end udstyret, er en forståelse for musikken, lys osv. Man skal kunne forudse hvornår der sker noget spektakulært på scenen, hvem der evt vil gøre det - og kunne forudse om der evt. kommer mere/mindre lys og hvor. Man tager højde for alle disse ting, og forbereder sig grundigt på billedet der opsummerer en hel koncert. Uden en forståelse for musikken, kunstnere, publikum, og en evne til at forudse handlinger 10 sekunder ud i fremtiden, er udstyret fuldstændig ligegyldigt.
     
  • Q: Er det ikke fedt at have de bedste pladser?
    A:
    Tro det eller lad være - men graven lige foran scenen er sjældent det bedste sted at fotografere fra. Det er meget svært at få ret meget med af gangen, og personligt elsker jeg billeder hvor både kunstner OG publikum er på samme billede, hvilket er svært hvis man selv er imellem. 
    Desuden er man ofte en del fotografer, og "kæmper" (kollegialt) om de bedste billeder og bedste pladser. Da det er umuligt at forudse helt hvordan koncerter udvikler sig, og pladsen er trang, kan det nemt blive hektisk og tæt - men generelt er folk rigtig søde til at give hinanden plads.
     
  • Q: Så får du set en masse fede koncerter?
    A:
    Ja - OG nej.
    Jeg er heldig at komme til en masse koncerter, festivaler m.m., men her løber vi ind i én af de ting som langt de fleste ikke ved om koncertfotografer:

    "3-sange-reglen"
    Denne regel er gældende i det meste af verden, til alle større arrangementer. Fotografer har adgang til at fotografere under de 3 første sange. Derefter bliver graven clearet, og der må ikke længere fotograferes. Denne regel er ikke til at forhandle om - det er en del af "gamet", selvom mange fotografer med glæde vil bytte de første tre numre, imod at kunne fotografere det sidste nummer.
    Efter tre numre (ELLER to numre, hvis vagterne tæller introen hvor ingen er på scenen som første nummer (Hint: Det gør de altid!)), bliver man ret hurtigt gennet ud af fotograven, og i mange tilfælde ekskorteres fotograferne helt udenfor, og får ikke lov til at opleve koncerten.
    Reglen brydes kun ved specifik tilladelse fra fx artist eller arrangør, og nogle gange vil man kunne se fx bandets egen fotograf på scenen under dele af koncerten, men det er ikke det fotografer får mulighed for oftest.
     
  • Q: Tjener du så kassen på at fotografere koncerter?
    A:
    Klart og rungende NEJ.
    Her er et lille eksempel på mit regnskab over Grøn Koncert 2013, som bød på 8 timers hårdt non-stop arbejde:

    Udgifter:
    - Transport: 150kr, mad/drikke: 200kr, leje af udstyr: 900kr
    Indtægter:
    - Mad/drikke-billet: 100kr, salg af billede: 250kr, løn: 0kr

    I alt for 8 timers arbejde: Minus på 900kr

    Medregnet er ikke fx arbejdstid, redigering, rengøring af udstyr, annoncering, udgifter til hjemmesider m.m. 
    Havde jeg arbejdet for fx en avis, og fik løn for mit arbejde, ville jeg have tjent 6.000-8.000kr, og vil efterfølgende have tjent endnu mere for billeder der blev offentliggjort. Jeg havde en aftale med den lokale avis, som ikke havde mulighed til at dække koncerterne om, at de kunne bruge mine billeder frit, hvis de gjorde reklamer for mig. Ser man rent pengemæssigt på det, og ignorerer den PR jeg fik ud af det, gik jeg også her glip af adskillelige tusinde kroner. Alternativet var dog, at de ikke var kommet i avisen, for ingen publikationer har i dag råd til at betale fotografer, og de fleste koncertfotografer må leve med, at de gør hvad de elsker - men må leve af andre typer arbejde.

    Da Grøn Koncert i år insisterer på at jeg desuden også skal betale for at komme ind (yderligere udgift på 200+ kr), dropper jeg Grøn Koncert i år. Jeg elsker at fotografere koncerter, men at skulle betale over 1.000kr for privilegiet at arbejde - det kender jeg ikke mange tømrere, murere eller blikkenslagere der er interesseret i heller...
     
  • Q: Er det ikke lidt hyklerisk? Du kan jo se koncerterne som alle andre
    A:
    På en festival, Grøn Koncert m.m. får jeg oftest ikke set ét eneste nummer - så nej. Hvis man arbejder hurtigt og effektivt, så kan man nå at fotografere de første tre numre, og så tilbage og udvælge og redigere billederne under resten af koncerten. Det er ikke meget tid, men ofte kan det lade sig gøre. Det betyder så også, at du sidder foran en skærm 80% af hele dagen, og kun når væk derfra i tide til at nå til næste koncert.
    Jeg er klar over, at der findes fotografer som udnytter deres akkreditering og ikke er specielt seriøse - men personligt er jeg yderst seriøs, og tager mit arbejde meget alvorligt. I modsætning til nogle, finder du ikke mig i baren imens bandet står på scenen, jeg overholder mine aftaler, og møder altid til tiden og forberedt.
     
  • Q: Har du nogle dårlige oplevelser med at fotografere?
    A:
    Udover at man nogle gange skal "kæmpe" for sine billeder, så har jeg generelt nydt den periode hvor jeg har fotograferet koncerter. Dog har jeg været udsat for alt fra, at få smidt fadøl smidt lige i ansigtet (og udover alt udstyr) af publikum, til en videomand på en større scene, som med fuldt overlæg sparkede med åbne taske med fotoudstyr ned af en over 2 meter høj scene.... I den type situationer overvejer man, om man virkelig har lyst til at fotografere, hvis andre skal sabotere ens arbejde.
    Nogle vagter er ret voldsomme i deres måde at behandle fotografer på, hvilket heller ikke er så behageligt.
     
  • Q: Hvad har du i din taske til koncerter:
    A:
    Det varrierer, men generelt har jeg minimum disse ting:
        - Kamera
        - Lysstærke objektiver (bl.a. 10.5mm, 35mm, 50mm)
        - Flash (kun til brug til andre ting end koncerten)
        - Ekstra batterier + USB oplader
        - Tablet/computer
        - Lygte
        - Kabler
     
  • Q: Hvad er et godt koncertbillede
    A:
    Alle billeder der fanger stemning, energi el.lign. Generelt vil jeg sige, at det perfekte koncertbillede, er ét billede som opsummerer en koncert for dem der er var tilstede - og giver alle andre lyst til at de skulle have været til stede.
     
  • Q: Hvem vil du helst fotografere, hvis du havde frit valg?
    A:
    The Flaming Lips - Ingen tvivl.

 

Har du spørgsmål du gerne vil have med, så skriv dem i kommentarfeltet, og jeg vil forsøge at svare på det.

- Peter L. Nielsen, fotograf, Venstrehaandsarbejde.com

Comment