Viewing entries in
Arbejde

Gaffa Photo Award

Comment

Gaffa Photo Award

I 2009 vandt jeg den allerførste udgave af Gaffa Photo Award, med et billede taget i mine første måneder som musikfotograf. Siden er der sket meget, både personligt og teknisk, og derfor er jeg endnu mere stolt af at kunne offentliggøre, at jeg er blevet nomineret til hele to Gaffa Photo Awards i år!

At vinde prisen for 'Bedste Live Foto' var en kæmpe oplevelse, og en begivenhed som gjorde, at jeg begyndte at tro mere på egne evner som fotograf, og dedikere mig yderligere til at fotografere musik. Siden den dag er der sket meget med min fotografering. Jeg har lært meget om de tekniske aspekter, jeg har investeret i udstyr specielt til denne type af billeder - og ikke mindst var responsen så overvældende, at jeg gradvist har fået muligheden for at fotografere større og større navne.

Det var faktisk ikke min plan at tilmelde mig Gaffa Photo Awards 2014. Med en deadline der faldt sammen med bl.a. Aarhus Festuge, og nogle store koncerter, var det faktisk en notifikation på min telefon søndag aften kl 23:30 - 30min før deadline - som mindede mig om at det stadig var muligt at deltage. Da tiden ikke var til at se et helt års musikfotos (langt over 50.000 billeder) igennem, tog jeg nogle af mine seneste billeder, og sendte afsted - med tanken i baghovedet, at jeg sikkert havde glemt mine allerbedste billeder, og måske ødelagt mine muligheder for at klare mig godt ved konkurrencen.

Derfor var overraskelsen meget stor, da jeg fandt ud af, at jeg ikke alene var nomineret i én, men hele to kategorier - endda i kategorier jeg slet ikke havde forventet:

  • Årets portræt foto
    (for billede af Per Vers)
  • Årets feature
    (photostory på 10 billeder - fra "Rødder" gallakoncert i Aalborg)

At det netop skulle være to nomineringer der begge involverer den danske rapper Per Vers (som netop selv har vundet Modersmålsprisen 2014), er et rent tilfælde, men et glædeligt et, da jeg i det sidste års tid har haft fornøjelsen af at arbejde sammen med Per flere gange - senest to gange lige op til deadline på Gaffa Photo Award, som bl.a. resulterede i billederne fra gallakoncerten for den nye udgivelse Rødder.

Det er - mildest talt - overvældende at blive nomineret i hele to kategorier, og jeg glæder mig til at høre resultatet. Vinderne offentliggøres i oktober-nummeret af Gaffa (gratis i hele landet), samt på Gaffa.dk.

Comment




Livet som koncertfotograf

Comment

Livet som koncertfotograf

Clements kravler ud til publikum under Grøn Koncert koncert 2013. Foto: Venstrehaandsarbejde.com

Clements kravler ud til publikum under Grøn Koncert koncert 2013. Foto: Venstrehaandsarbejde.com

I en tid hvor alle har kameraer på sig, og det er mere normalt at se mobiltelefoner i luften til koncerter end hænder - hvilken plads har koncertfotografer så i dag? Og hvad laver en koncertfotograf egentlig?

Venstrehaandsarbejde på arbejde. Foto: Julie Bülow

Du ser billederne på diverse hjemmesider, og måske i avisen - Billeder fra koncerter - ofte bare et enkelt billede af forsangeren, som illustrerer en artikel eller anmeldelse. For mange er disse billeder netop "bare" en illustration af koncerten, men for lige så mange er koncertbilleder en måde at blive mindet om oplevelsen - eller se lidt til en koncert man ikke selv kom til.

Men de færreste kender til hvordan koncertfotografer arbejder, og der er mange misforståelser, så her er nogle af de oftest stillede spørgsmål, som jeg bliver stillet af folk.
 

  • Q: Er det ikke udstyret der betyder alt?
    A: Det kan ikke benægtes, at udstyr spiller en stor rolle, og at langt de fleste fotografer elsker kameraer og kameraudstyr i samme grad som fx en musiker elsker sine instrumenter. Til koncertfotografering vil man ofte drage stor nytte af at kunne bruge høj lysfølsomhed (ISO) og objektiver der lukker meget lys ind - disse ting er dog langt fra dyre i dag, og de er tilgængelige for alle.
    Endnu vigtigere end udstyret, er en forståelse for musikken, lys osv. Man skal kunne forudse hvornår der sker noget spektakulært på scenen, hvem der evt vil gøre det - og kunne forudse om der evt. kommer mere/mindre lys og hvor. Man tager højde for alle disse ting, og forbereder sig grundigt på billedet der opsummerer en hel koncert. Uden en forståelse for musikken, kunstnere, publikum, og en evne til at forudse handlinger 10 sekunder ud i fremtiden, er udstyret fuldstændig ligegyldigt.
     
  • Q: Er det ikke fedt at have de bedste pladser?
    A:
    Tro det eller lad være - men graven lige foran scenen er sjældent det bedste sted at fotografere fra. Det er meget svært at få ret meget med af gangen, og personligt elsker jeg billeder hvor både kunstner OG publikum er på samme billede, hvilket er svært hvis man selv er imellem. 
    Desuden er man ofte en del fotografer, og "kæmper" (kollegialt) om de bedste billeder og bedste pladser. Da det er umuligt at forudse helt hvordan koncerter udvikler sig, og pladsen er trang, kan det nemt blive hektisk og tæt - men generelt er folk rigtig søde til at give hinanden plads.
     
  • Q: Så får du set en masse fede koncerter?
    A:
    Ja - OG nej.
    Jeg er heldig at komme til en masse koncerter, festivaler m.m., men her løber vi ind i én af de ting som langt de fleste ikke ved om koncertfotografer:

    "3-sange-reglen"
    Denne regel er gældende i det meste af verden, til alle større arrangementer. Fotografer har adgang til at fotografere under de 3 første sange. Derefter bliver graven clearet, og der må ikke længere fotograferes. Denne regel er ikke til at forhandle om - det er en del af "gamet", selvom mange fotografer med glæde vil bytte de første tre numre, imod at kunne fotografere det sidste nummer.
    Efter tre numre (ELLER to numre, hvis vagterne tæller introen hvor ingen er på scenen som første nummer (Hint: Det gør de altid!)), bliver man ret hurtigt gennet ud af fotograven, og i mange tilfælde ekskorteres fotograferne helt udenfor, og får ikke lov til at opleve koncerten.
    Reglen brydes kun ved specifik tilladelse fra fx artist eller arrangør, og nogle gange vil man kunne se fx bandets egen fotograf på scenen under dele af koncerten, men det er ikke det fotografer får mulighed for oftest.
     
  • Q: Tjener du så kassen på at fotografere koncerter?
    A:
    Klart og rungende NEJ.
    Her er et lille eksempel på mit regnskab over Grøn Koncert 2013, som bød på 8 timers hårdt non-stop arbejde:

    Udgifter:
    - Transport: 150kr, mad/drikke: 200kr, leje af udstyr: 900kr
    Indtægter:
    - Mad/drikke-billet: 100kr, salg af billede: 250kr, løn: 0kr

    I alt for 8 timers arbejde: Minus på 900kr

    Medregnet er ikke fx arbejdstid, redigering, rengøring af udstyr, annoncering, udgifter til hjemmesider m.m. 
    Havde jeg arbejdet for fx en avis, og fik løn for mit arbejde, ville jeg have tjent 6.000-8.000kr, og vil efterfølgende have tjent endnu mere for billeder der blev offentliggjort. Jeg havde en aftale med den lokale avis, som ikke havde mulighed til at dække koncerterne om, at de kunne bruge mine billeder frit, hvis de gjorde reklamer for mig. Ser man rent pengemæssigt på det, og ignorerer den PR jeg fik ud af det, gik jeg også her glip af adskillelige tusinde kroner. Alternativet var dog, at de ikke var kommet i avisen, for ingen publikationer har i dag råd til at betale fotografer, og de fleste koncertfotografer må leve med, at de gør hvad de elsker - men må leve af andre typer arbejde.

    Da Grøn Koncert i år insisterer på at jeg desuden også skal betale for at komme ind (yderligere udgift på 200+ kr), dropper jeg Grøn Koncert i år. Jeg elsker at fotografere koncerter, men at skulle betale over 1.000kr for privilegiet at arbejde - det kender jeg ikke mange tømrere, murere eller blikkenslagere der er interesseret i heller...
     
  • Q: Er det ikke lidt hyklerisk? Du kan jo se koncerterne som alle andre
    A:
    På en festival, Grøn Koncert m.m. får jeg oftest ikke set ét eneste nummer - så nej. Hvis man arbejder hurtigt og effektivt, så kan man nå at fotografere de første tre numre, og så tilbage og udvælge og redigere billederne under resten af koncerten. Det er ikke meget tid, men ofte kan det lade sig gøre. Det betyder så også, at du sidder foran en skærm 80% af hele dagen, og kun når væk derfra i tide til at nå til næste koncert.
    Jeg er klar over, at der findes fotografer som udnytter deres akkreditering og ikke er specielt seriøse - men personligt er jeg yderst seriøs, og tager mit arbejde meget alvorligt. I modsætning til nogle, finder du ikke mig i baren imens bandet står på scenen, jeg overholder mine aftaler, og møder altid til tiden og forberedt.
     
  • Q: Har du nogle dårlige oplevelser med at fotografere?
    A:
    Udover at man nogle gange skal "kæmpe" for sine billeder, så har jeg generelt nydt den periode hvor jeg har fotograferet koncerter. Dog har jeg været udsat for alt fra, at få smidt fadøl smidt lige i ansigtet (og udover alt udstyr) af publikum, til en videomand på en større scene, som med fuldt overlæg sparkede med åbne taske med fotoudstyr ned af en over 2 meter høj scene.... I den type situationer overvejer man, om man virkelig har lyst til at fotografere, hvis andre skal sabotere ens arbejde.
    Nogle vagter er ret voldsomme i deres måde at behandle fotografer på, hvilket heller ikke er så behageligt.
     
  • Q: Hvad har du i din taske til koncerter:
    A:
    Det varrierer, men generelt har jeg minimum disse ting:
        - Kamera
        - Lysstærke objektiver (bl.a. 10.5mm, 35mm, 50mm)
        - Flash (kun til brug til andre ting end koncerten)
        - Ekstra batterier + USB oplader
        - Tablet/computer
        - Lygte
        - Kabler
     
  • Q: Hvad er et godt koncertbillede
    A:
    Alle billeder der fanger stemning, energi el.lign. Generelt vil jeg sige, at det perfekte koncertbillede, er ét billede som opsummerer en koncert for dem der er var tilstede - og giver alle andre lyst til at de skulle have været til stede.
     
  • Q: Hvem vil du helst fotografere, hvis du havde frit valg?
    A:
    The Flaming Lips - Ingen tvivl.

 

Har du spørgsmål du gerne vil have med, så skriv dem i kommentarfeltet, og jeg vil forsøge at svare på det.

- Peter L. Nielsen, fotograf, Venstrehaandsarbejde.com

Comment




CASE: Hjemmeoptik Klarup

Comment

CASE: Hjemmeoptik Klarup

Viktoria Schultz har startet sit eget optikerfirma, som specialiserer sig i hjemmebesøg og personlig service. I den forbindelse tog vi en serie billeder til hendes nye hjemmeside og Facebook.

Viktoria har netop startet Hjemmeoptik Klarup, som tager ud og foretager optiske undersøgelser m.m. i folks eget hjem, og derfor kontaktede hun Venstrehaandsarbejde for at få taget en serie billeder der viser hvordan hun arbejder hjemme ved folk.

Der blev arrangeret et foto shoot med model, som får testet sit syn, prøver forskellige briller m.m., og til slut lavede vi en serie portrætbilleder af Viktoria.

Se nogle enkelte af billederne her under, og se endnu mere på deres Facebook side.

Comment




Foto shoot: Sarah

Comment

Foto shoot: Sarah

I lørdags lavede jeg et shoot med Sarah, som godt kunne bruge nogle billeder til sin portfolie. Det kom der tre serier ud af - én i dramatisk sort/hvid, én med lightleaks og én med duset farvetoning.

Der skal mere end dårlig vejr til at ødelægge et planlagt foto shoot. Shootet med smukke Sarah havde været planlagt i lang tid, og da foråret var begyndt at vise sig i ugen op til, virkede alt til at være perfekt til at lave nogle smukke forårsbilleder. Man skal dog aldrig regne for meget med det danske vejr.

Dagen før shootet var der storm over landet, og selvom regnen havde lagt sig på selve dagen, var vinden med til at gøre shootet til både en interessant - men også kølig oplevelse.
 

"When life hands you lemmons..."
Stylingen var på forhånd blevet bestemt, og de dygtige folk hos Rock Your Hair sørgede for at alt der hed hår og makeup gik op i en højere enhed - og ikke lod sig påvirke af vinden.

Da location ikke var meget i læ, blev der fundet props som kunne være med til at understrege vinden, som fx lange stykker tyl, som Sarah holdte ud, og lod fange af vinden. Dette var med til at tilføre noget helt nyt til looket, som måske ikke var med i den originale plan, men som gav noget helt anderledes til billederne.

Man skal altid sørge for at få det bedste ud af svære situationer.

Der var fra starten sikkert, at jeg ville lave mange af billederne i sort/hvid, hvor kontrasterne virkelig kunne få lov til at "poppe" - ikke mindst fordi forårsfarverne ikke har slået helt igennem endnu. Som arbejdet skred frem, blev det dog også klart, at nogle af billederne fungerede bedst med andre redigeringer, så det endte med tre forskellige - som er vist i de tre gallerier her.

 

Hvad er din favorit?
Smid en kommentar nedenfor.


Lightleak serie

Model: Sarah Sølvsten
Photographer & retouching: Venstrehaandsarbejde.com
Makeup & hair: Rockyourhair.dk

Sort/hvid serie


Duset serie

Comment




Lancering af HyrPeter.dk

Comment

Lancering af HyrPeter.dk

logo.png

Besøgende på denne side kender mig som fotograf, men ikke mange ved at mit primære arbejde i næsten 10 år har været indenfor grafik, PR og kommunikation. Min fotografering har altid været en bi-beskæftigelse, hvor jeg kunne udfolde mig uden at skulle tænke på husleje m.m. - og derfor håber jeg at brugerne af min side vil kunne hjælpe mig med at finde et nyt job.

For mig har det at fotografere altid været en ting som gav mig en masse oplevelser. Om det er modelarbejde, fotografering af koncerter og festivaler el.lign., så er det ting som jeg nyder meget, og lærer meget af, men det er ikke ting der gør at jeg kan leve af det. Ofte er det, tværtimod, en underskudsforretning.

Jeg er derfor meget afhængig af at kunne lave andre ting, så fotograferingen kan blive ved med at være drevet af lyst og nysgerrighed. I de sidste syv år, har jeg arbejdet i kommunkationsafdelingen hos VIA University College, hvor jeg har lavet alt fra trykopgaver, til arbejde med online og sociale medier. Jeg håber at kunne finde et ligende job nu her - gerne i fx Aarhus, København el.lign., hvis muligt.

HyrPeter.dk
For at skabe mere opmærksomhed om mig, min jobsøgning m.m., har jeg oprettet en ny hjemmeside, hvor man kan læse mere om mig, se mine kvalifikationer og meget mere. I den forbindelse har jeg også produceret se to videoer man kan se her på siden.

Mit håb er at folk vil bruge to sekunder på at dele HyrPeter.dk eller videoerne med deres netværk, og at jeg derved vil kunne nå ud til en masse potentielle arbejdsgivere. 

- læs videre via de to links nedenfor, og del det, og du vil gøre mig meget taknemmelig!


Med venlig hilsen
Peter L. Nielsen, ejer af Venstrehaandsarbejde.com

Mere info
www.hyrpeter.dk
Læs pressemeddelelsen

 

Comment




Foto udgivet i National Geographic

Comment

Foto udgivet i National Geographic

viajesng.jpg

Der er titusindvis af magasiner - både fysisk og online - og mange steder at få sine billeder publiceret. Der er dog ét magasin som altid har sat standarden, når det kommer til at bruge og vise billeder af ekstraordinær kvalitet - National Geographic. Derfor er jeg utrolig stolt over at få mit første billede publiceret i netop National Geographic.

VIAJES_168.png

Tilbage i efteråret 2013 var jeg i København i forbindelse med et fotoopgave, hvor jeg fik taget et panorama ud over København og Christianshavn, som flot fremviste Københavns volde, dækket af flotte efterårsfarvede træer.

Billedet var taget og gjort færdigt på ganske få minutter, men jeg var selv godt tilfreds med billedet, som viste en side af København som jeg ikke selv ser ofte.

I forbindelse med et tema om Danmark i den spanske version af National Geographic, blev jeg kontaktet ang. billedet, da det illustrerede det de gerne ville vise om København. Resultatet blev - som man kan se på billedet til højre - et opslag med mit billede som det bærende billede i artiklen. Et resultat jeg har ventet spændt på i et par uger nu!

For mig står National Geographic som det største man kan nå indenfor fotografi. Bladet har siden starten i 1888 været bannerfører for seriøs journalistik, med fokus lagt på flotte og banebrydende billedreportager. I en verden hvor journalistik og fotos ofte er præget af travlhed og - tildels - en overfladisk tilgang til emnet, har National Geographic brugt store kræfter og ressourcer på netop at gå den tand dybere og arbejde den tand hårdere, for at få den gode historie. Bladet er i dag det mest læste digitale magasin i USA, og udkommer på 36 forskellige sprog. 

Nogle af mine største forbilleder når det kommer til fotografering - som fx. Joe McNally er kendt primært for det arbejde de har lavet for netop dette blad. For dem er der heller ingen tvivl: National Geographic er det ultimative sted at få offentliggjort sine billeder!

Så det er med stor stolthed at jeg nu kan sætte National Geographic på min liste over ting jeg har opnået, og jeg håber ikke at det er sidste gang jeg har æren af at levere billeder til dem!
 

 

Comment